End-to-end encryptie

Privacy en veiligheid zit in ons DNA en daarom introduceren wij in onze laatste versie end-to-end encryptie. Met end-to-end encryptie zijn je berichten, foto's, video's, gesproken berichten, documenten, statusupdates en oproepen veilig en kunnen ze niet in de verkeerde handen vallen.

End-to-end encryptie is beschikbaar als jij en je contact beide gebruikmaken van de laatste versie van WhatsApp.

WhatsApp's end-to-end encryptie zorgt ervoor dat alleen jij en het contact waarmee je communiceert de berichten kunnen lezen. Niemand anders kan de berichten lezen. Zelfs WhatsApp kan dat niet. Je berichten zijn beveiligd met een slot en alleen de verzender en de ontvanger hebben de sleutel om het slot te openen en het bericht te lezen. Voor extra beveiliging heeft elk bericht een uniek slot en dus ook een unieke sleutel. Voor je berichten wordt er automatisch gebruikgemaakt van end-to-end encryptie. Je hoeft hiervoor geen instellingen te wijzigen of nieuwe beveiligde chats te starten.

Belangrijk: End-to-end encryptie is altijd geactiveerd zolang alle partijen gebruikmaken van de laatste versie van WhatsApp. Er is geen manier om de end-to-end encryptie uit te schakelen.

Wat betekent het scherm 'Beveiligingscode controleren' in het scherm met contactinformatie?

Elke chat heeft zijn eigen beveiligingscode om te controleren of er voor de oproepen en de berichten die je naar de chat stuurt gebruik wordt gemaakt van end-to-end encryptie.

Opmerking: Het controleren van de beveiligingscode is optioneel en is er alleen om te bevestigen dat er gebruik wordt gemaakt van end-to-end encryptie.

Deze code kan je vinden op het scherm met contactinformatie van de chat. De code staat er als QR-code en als 60-cijferige code. Deze code is uniek en kan gebruikt worden om met je contact te controleren of er gebruik wordt gemaakt van end-to-end encryptie. Je hoeft hiervoor alleen de code te vergelijken met de code op de telefoon van je contact. De beveiligingscode is een zichtbare vertaling van de speciale sleutel die gebruikt wordt voor jullie chat. De code die je ziet is niet de echte sleutel. De echte sleutel blijft geheim.

Controleren of er voor een chat gebruik wordt gemaakt van end-to-end encryptie

1. Open de chat.
  2. Tik op de naam van je contact om het scherm met contactinformatie te openen.
  3. Tik op Encryptie om QR-code en de 60-cijferige code te zien.

Wanneer je in de buurt van je contact bent kan één van jullie de QR-code van de ander scannen of de 60-cijferige codes met elkaar vergelijken. Wanneer je de QR-code scant en ze zijn gelijk zal er een groen vinkje verschijnen. Omdat ze gelijk zijn, ben je ervan verzekerd dat niemand je berichten of oproepen onderschept.

Wanneer de codes niet overeenkomen ben je waarschijnlijk de QR-code voor een ander contact of telefoonnummer aan het scannen. Mocht je contact recentelijk WhatsApp hebben geherinstalleerd of van telefoon zijn gewisseld, raden wij aan om de code te verversen door je contact een bericht te sturen en opnieuw de code te scannen.

Lees in dit FAQ-artikel meer over het wijzigen van beveiligingscodes.

Wanneer je niet in de buurt van je contact bent kan je de 60-cijferige code sturen. Laat je contact weten dat je de code hebt gestuurd. Zij kunnen de code opschrijven en vergelijken met de 60-cijferige code die zij op hun Encryptiescherm zien. Op Android, iPhone en Windows phone toestellen kan je hiervoor gebruikmaken van de Delen knop. Je kan deze knop vinden op het scherm met je QR-code en 60-cijferige code. Je kan de 60-cijferige code via sms, e-mail, enz. verzenden.

Waarom biedt WhatsApp end-to-end encryptie aan en hoe houdt het mensen veilig?

Veiligheid is essentieel voor het product dat WhatsApp levert. We hebben de implementatie van end-to-end encryptie in 2016 afgerond voor alle berichten en oproepen in WhatsApp, zodat niemand, zelf wij niet, toegang heeft tot de inhoud van jouw gesprekken. Sindsdien is digitale veiligheid nog belangrijker geworden. We hebben meerdere gevallen gezien waar criminele hackers illegaal persoonlijke data hebben weten te verkrijgen en technologie hebben misbruikt om mensen te schaden met de gestolen informatie. Daarom hebben wij, met de introductie van meer functies zoals videobellen en status, end-to-end encryptie ook toegepast op deze functies.

Het is voor WhatsApp niet mogelijk om de inhoud van jouw berichten te zien of te luisteren naar oproepen in WhatsApp. Dit komt doordat de encryptie en decryptie van berichten in WhatsApp volledig plaatsvindt op jouw toestel. Voordat een bericht jouw telefoon verlaat, wordt het beveiligd met een cryptografisch slot, waar enkel de ontvanger de sleutel van heeft. Bovendien verandert de sleutel met ieder bericht dat wordt verstuurd. Terwijl dit allemaal achter de schermen gebeurt, kan je bevestigen dat jouw gesprekken worden beschermd door de beveiligingscode te controleren op jouw toestel. Meer informatie over hoe dit precies werkt, kun je vinden in onze white paper.

Men heeft gevraagd wat end-to-end encryptie betekent voor de rechtshandhaving. WhatsApp waardeert het werk dat de politie doet om mensen overal ter wereld veilig te houden. We beoordelen, controleren en beantwoorden aanvragen van de politie op basis van de wet en het beleid dat van toepassing is. We geven prioriteit aan aanvragen met hoge nood. Ook hebben wij informatie gepubliceerd voor politie over de beperkte informatie die wij verzamelen en de manier waarop zij aanvragen kunnen doen bij WhatsApp. Deze kun je hier lezen.

Lees WhatsApp's beveiliging voor meer informatie.