Het privacylabel van WhatsApp in de Apple App Store uitgelegd

Apple eiste onlangs dat alle apps die via de App Store worden gedistribueerd, informatie weergeven over hoe de gegevens van personen worden gebruikt. We vinden transparantie belangrijk en daarom bieden we mensen al een manier aan om informatie over hun account te downloaden. We doen er alles aan om WhatsApp zodanig te maken dat de privacy van onze gebruikers wordt gewaarborgd, en dat laten we aan het begin van elk gesprek zien.
We hebben in 2016 end-to-end versleuteling toegepast in de gehele app, waardoor oproepen, berichten, foto's, video's en spraakberichten aan vrienden en familie alleen worden gedeeld met de bedoelde ontvanger. Niemand anders, zelfs wij niet, kan ze lezen. Door end-to-end versleuteling worden berichten niet op onze servers opgeslagen nadat ze zijn gelezen. In de normale gang van zaken bewaren onze diensten geen gegevens van de personen aan wie je een bericht stuurt.
We moeten wat gegevens verzamelen om een betrouwbare wereldwijde communicatiedienst te bieden. Uit principe beperken we de categorieën gegevens die we verzamelen. Voor de beperkte soorten gegevens die we verzamelen, nemen we maatregelen om de toegang tot die informatie te beperken. Zo geef je ons bijvoorbeeld wel toegang tot je contacten om de berichten die je stuurt af te leveren, maar we delen je contactlijsten niet, ook niet met Facebook voor eigen gebruik. Meer uitleg hierover vind je in het Helpcentrum, ons Privacybeleid en de Servicevoorwaarden.
Hieronder lichten we het WhatsApp-label toe dat wordt weergegeven in de App Store van Apple en bieden we extra informatie over gegevens die niet worden beschermd door end-to-end versleuteling. Het is belangrijk om te begrijpen dat verschillende onderstaande gegevens alleen van toepassing zijn op optionele functies waarvan mensen zelf kiezen om ze te gebruiken. We verzamelen niet automatisch alle onderstaande gegevens. Veel van deze optionele functies, zoals winkelen en betalen, worden alleen door WhatsApp aangeboden en niet door andere diensten voor end-to-end versleutelde berichten.
  • Contactgegevens: Als je je registreert voor WhatsApp, ontvangen we je telefoonnummer en gebruiken we het om berichten op je apparaat af te leveren. Als je verificatie in twee stappen wilt inschakelen, kun je ervoor kiezen om je e-mailadres te delen met WhatsApp, hoewel dit niet is vereist. Je kunt WhatsApp ook e-mailen voor ondersteuning.
  • Identificatie: We gebruiken je telefoonnummer als je WhatsApp-gebruikers-ID en zijn bewust van het IP-adres waarmee je telefoon verbinding maakt met WhatsApp.
  • Ruwe locatie: We zien nooit je precieze locatie, maar we zien wel je IP-adres en landcode van je telefoonnummer.
  • Contacten: Om het eenvoudiger voor je te maken om je vrienden en familie berichten te sturen, vragen we bij je registratie voor WhatsApp toegang tot je telefoonnummers om te zien welke nummers zijn geverifieerd in ons systeem. Als je hiervoor kiest, geeft de app de namen weer uit je adresboek. We delen deze informatie niet met Facebook. Zie hier voor meer informatie.
  • Gebruiksgegevens: Om een betrouwbare wereldwijde service te kunnen bieden, moeten we begrijpen of functies goed werken. We testen echter een manier om dit te doen waarbij gebruikers niet kunnen worden geïdentificeerd. Om misbruik te voorkomen, nemen we acties tegen accounts die in bulk of automatisch berichten verzenden, wat met name belangrijk is tijdens verkiezingen waarbij bepaalde groepen op grootschalige wijze berichten proberen te verzenden. We sponsoren ook marketingcampagnes en maken onder meer gebruik van het advertentienetwerk van Apple, om mensen te bereiken die WhatsApp nog niet gebruiken. We communiceren ook naar gebruikers in de app over nieuwe productfuncties en updates en om gebruikers wegwijs te maken in onze app.
  • Diagnose: Als je een probleem ondervindt bij het gebruik van WhatsApp, ontvangen we crashlogboeken zodat we bugs kunnen verhelpen en onze dienst kunnen verbeteren.
Daarnaast bieden we deze aanvullende opties:
  • Financiële gegevens: In landen waarin je betalingen kunt verzenden via WhatsApp, zijn je kaart- of bankgegevens nodig om je transactie te voltooien.
  • Aankopen: Als je ervoor kiest om Facebook-winkels te gebruiken in WhatsApp, kunnen we je winkelactiviteit volgen, zoals de producten die je bekijkt en koopt, en we delen deze gegevens met Facebook, aangezien Winkels een Facebook-product is. Dit betekent dat het bladeren en aanschaffen in Winkels invloed kan hebben op wat je ziet in winkels in andere Facebook-producten. Voordat je Facebook-winkels gebruikt in WhatsApp, informeren we je hierover en vragen we om je instemming.
  • Inhoud van gebruikers: We ontvangen je 'Over'-informatie en profielfoto, groepsnamen, groepsprofielfoto en groepsomschrijvingen. We gebruiken deze informatie om misbruik te voorkomen, met inbegrip van het blokkeren van accounts die afbeeldingen van uitbuiting van kinderen (CEI: child exploitative imagery) delen. Bovendien ontvangen we alleen hetgeen dat jij hebt gekozen om met ons te delen als je een probleem wilt melden bij WhatsApp.