Contacten blokkeren en rapporteren

Als je geen berichten, oproepen en statusupdates van bepaalde contacten meer wilt ontvangen, kun je deze blokkeren. Je kunt contacten ook rapporteren als je van mening bent dat ze problematische inhoud of spam sturen.
Neem contact op met de lokale hulpdiensten wanneer je het gevoel hebt dat jij of iemand anders direct in gevaar is.

Een contact blokkeren
  1. Open WhatsApp, tik op Meer opties
    > Instellingen.
  2. Tik op Account > Privacy > Geblokkeerde contacten.
    1. Tik op Toevoegen
      .
    2. Zoek naar of selecteer het contact dat je wilt blokkeren.
Hier zijn een aantal andere manieren om een contact te blokkeren:
  • Open een chat met het contact en tik op Meer opties
    > Meer > Blokkeren > BLOKKEREN of RAPPORTEREN EN BLOKKEREN. Zo rapporteer en blokkeer je het nummer.
  • Open een chat met het contact, tik op de naam van het contact > Blokkeren > BLOKKEREN.
Een onbekend nummer blokkeren
  1. Open de WhatsApp-chat met het onbekende telefoonnummer.
  2. Tik op BLOKKEREN.
  3. Tik op BLOKKEREN of RAPPORTEREN EN BLOKKEREN, waardoor het nummer gerapporteerd en geblokkeerd wordt.
Let op:
  • Geblokkeerde contacten kunnen je niet meer bellen of berichten sturen.
  • De functie Laatst gezien, je online status, statusupdates en veranderingen die je maakt aan je profielfoto zijn niet meer zichtbaar voor geblokkeerde contacten.
  • Als je een contact blokkeert, wordt deze niet verwijderd uit je contactlijst en ook word jij niet verwijderd uit de lijst van deze contactpersoon. Om een contact te verwijderen, moet je hem of haar verwijderen uit het adresboek van je telefoon.
  • Ben je bang dat een geblokkeerd contact weet dat jij hem of haar geblokkeerd hebt? Lees dan dit artikel.
Een contact deblokkeren
  1. Tik in WhatsApp op Meer opties
    > Instellingen.
  2. Tik op Account > Privacy > Geblokkeerde contacten.
  3. Tik op het contact dat je wilt deblokkeren.
  4. Tik op {contact} deblokkeren. Jij en je contact kunnen nu berichten, oproepen en statusupdates naar elkaar verzenden en ontvangen.
Ook kun je zoeken naar het contact dat je hebt geblokkeerd > houd het contact ingedrukt > tik op {contact} deblokkeren.
Let op:
  • Wanneer je een contact deblokkeert, ontvang je geen berichten, oproepen of statusupdates die het contact naar jou heeft verzonden toen hij of zij geblokkeerd was.
  • Als je besluit om een contact of telefoonnummer dat je niet in het adresboek van je telefoon hebt opgeslagen te deblokkeren, zal je niet in staat zijn om dit contact of telefoonnummer te herstellen.
Een contact rapporteren
  1. Open de chat met de gebruiker die je wilt rapporteren.
  2. Tik op Meer opties
    > Meer > Rapporteren.
    • Vink aan of je de gebruiker ook wilt blokkeren en berichten in de chat wilt verwijderen.
  3. Tik op RAPPORTEREN.
Opmerking: WhatsApp ontvangt de laatste vijf berichten die door de gerapporteerde gebruiker of groep naar jou zijn verzonden. Deze persoon of groep wordt hiervan niet op de hoogte gebracht. WhatsApp ontvangt ook de gerapporteerde groeps- of gebruikers-ID, gegevens over wanneer het bericht is verzonden en het soort bericht (afbeelding, video, tekst, etc.).
Je kunt een account ook rapporteren door lang te drukken op een bericht.
  1. Houd een bericht lang ingedrukt en tik op het vervolgmenu.
  2. De optie om een contact te rapporteren verschijnt samen met een bevestigingsmelding en de blokkeeroptie.
Een foto of video voor eenmalige weergave rapporteren
  1. Open de foto of video voor eenmalige weergave.
  2. Tik op Meer opties
    > Contact rapporteren.
Lees dit artikel voor meer informatie over eenmalige weergave.
Relevante bronnen:
Contacten blokkeren en rapporteren: iPhone | KaiOS