Info over verdachte berichten en scams

We vinden het heel belangrijk om een veilige plek te bieden waar onze gebruikers met elkaar kunnen communiceren. We streven ernaar om spam of ongewenste berichten die via WhatsApp verstuurd kunnen worden, te beperken. Echter, net als bij sms of gewone telefoonoproepen kunnen andere WhatsApp-gebruikers die je telefoonnummer hebben contact met je opnemen. Ze hoeven niet in je lijst met contacten te staan.
Deze mensen sturen je mogelijk berichten omdat ze je persoonlijke of financiële gegevens willen of omdat ze desinformatie willen verspreiden. Scams kunnen overal plaatsvinden en kunnen iedereen overkomen. Daarom helpen we je graag om ze te herkennen en jezelf ertegen te beschermen.
Zo zien verdachte berichten eruit
Er zijn dingen waar je op kunt letten om te zien of een bericht verdacht is, of dat de afzender niet betrouwbaar is. Let op het volgende:
  • spelfouten of grammaticale fouten
  • de vraag of je op een link wilt tikken, nieuwe functies via een link wilt activeren, of een app wilt downloaden
  • de vraag om je persoonlijke informatie te delen, zoals creditcardgegevens, bankrekeningnummers, je geboortedatum of wachtwoorden
  • de vraag of je een bericht wilt doorsturen
  • de vraag om geld of de boodschap dat je moet betalen om WhatsApp te gebruiken
  • de oplichter doet alsof hij iemand is die je kent
  • het bericht gaat over de loterij, gokken, een nieuwe baan, een investering of een lening
  • iemand gaat met je chatten om je vertrouwen te winnen voordat diegene persoonlijke gegevens vraagt
Als je berichten ontvangt van iemand die niet in je contacten staat, laten we je in het bericht signalen zien die je kunt gebruiken om te bepalen hoe je moet reageren. Deze signalen geven aan of iemand een contact is, of je gemeenschappelijke groepen hebt en of het telefoonnummer in een ander land is geregistreerd. Op basis hiervan kun je bepalen of je wilt antwoorden, toevoegen als contact, blokkeren of rapporteren.
Houd rekening met het volgende
Als een bericht er verdacht uitziet of te mooi klinkt om waar te zijn, tik er dan niet op, deel het niet en stuur het niet door. Als je een verdacht bericht ziet, volg dan de stappen in dit artikel.
Kijk altijd goed naar links of bestanden voordat je ze opent. Ze kunnen er echt uitzien maar eigenlijk schadelijk zijn. Ga naar ons Helpcentrum voor meer informatie over verdachte bestanden.
Als je niet zeker weet of iets waar is of als je niet weet wie het ontvangen bericht heeft opgesteld, stuur het dan niet door. Meer informatie over het voorkomen van de verspreiding van desinformatie vind je in dit artikel.
Als je twijfelt aan de identiteit van een onbekend contact, stel diegene dan een persoonlijke vraag om dit te bevestigen en om te zien of diegene echt een bekend contact is. Je kunt ook de persoon in kwestie (video)bellen om te controleren of diegene echt is wie diegene zegt te zijn.
Je kunt het bericht ook rapporteren, de afzender blokkeren en het bericht verwijderen. Lees in dit artikel hoe je contacten blokkeert en rapporteert.
Ter herinnering, WhatsApp is gratis. Je hoeft dus niet te betalen om de app te gebruiken.