Verantwoord gebruik van WhatsApp

WhatsApp is gemaakt als een eenvoudige, veilige en betrouwbare manier om andere mensen berichten te sturen. Berichten zijn altijd vertrouwelijk en onze Servicevoorwaarden zijn opgesteld om ons platform en onze gebruikers veilig te houden. Alle WhatsApp-gebruikers dienen de volgende richtlijnen door te nemen om WhatsApp verantwoord te gebruiken.
Best practices
  • Communiceer met bekende contacten: stuur alleen berichten aan mensen die eerst contact met jou hebben opgenomen of jou gevraagd hebben contact op te nemen via WhatsApp. Je kunt het beste je nummer aan je contacten geven zodat ze jou eerst een bericht kunnen sturen.
  • Vraag om toestemming en respecteer grenzen: vraag toestemming aan contacten voordat je ze aan een groep toevoegt. Als je iemand aan een groep toevoegt en diegene de groep verlaat, respecteer dan die beslissing.
  • Gebruik groepsbeheerfuncties: we hebben een berichtinstelling voor beheerders gemaakt in WhatsApp-groepen. Als beheerder kun je bepalen of alle deelnemers berichten in de groep kunnen sturen, of alleen beheerders. Met deze functie kun je ongewenste berichten in groepen beperken. Meer informatie over het wijzigen van groepsbeheerinstellingen voor Android, iPhone, KaiOS of Web en Desktop.
  • Denk na voordat je berichten doorstuurt: we hebben een label gemaakt voor alle doorgestuurde berichten en hebben het aantal keer dat je berichten kunt doorsturen beperkt zodat gebruikers niet klakkeloos alles delen. Als je niet zeker weet of iets waar is, of als je niet weet wie het bericht heeft geschreven, raden we aan om het niet door te sturen. Lees dit artikel voor meer informatie over hoe je de verspreiding van desinformatie kunt voorkomen.
Wat te vermijden
Als je WhatsApp op een van de onderstaande manieren gebruikt, kan je account worden geschorst.
  • Ongewenste berichten: als een contact aangeeft geen berichten meer van je te willen ontvangen, dien je het contact uit je adresboek te verwijderen en geen contact meer te zoeken met die persoon.
  • Geautomatiseerde of in bulk verzonden berichten: gebruik WhatsApp niet om berichten in bulk of automatisch te verzenden of automatisch te bellen. WhatsApp gebruikt zowel machinelearning-technologie en rapporten van gebruikers om accounts die ongewenste geautomatiseerde berichten versturen te detecteren en schorsen. Maak ook geen accounts of groepen op ongeautoriseerde of geautomatiseerde wijze en gebruik geen aangepaste versies van WhatsApp. Meer informatie over hoe WhatsApp misbruik van geautomatiseerde en in bulk verzonden berichten voorkomt kun je vinden in dit whitepaper.
  • Contactlijsten gebruiken die niet van jou zijn: deel geen telefoonnummers zonder toestemming en gebruik geen gegevens uit onofficiële bronnen om berichten te sturen naar gebruikers van WhatsApp of deze aan groepen toe te voegen.
  • Overmatig gebruik van verzendlijsten: berichten die worden verzonden via een verzendlijst worden alleen ontvangen als gebruikers je telefoonnummer in hun contactenlijst hebben staan. Onthoud dat frequent gebruik van massaberichten ertoe kan leiden dat mensen je berichten rapporteren. We schorsen accounts die meerdere keren worden gerapporteerd.
  • Persoonsgegevens verzamelen: voorkom dat je op grote schaal voor niet toegestane doeleinden gegevens uit WhatsApp haalt met een geautomatiseerde of handmatige tool. Het op deze manier verkrijgen van gebruikersgegevens, waaronder telefoonnummers, profielfoto's en statussen van WhatsApp is een overtreding van onze Servicevoorwaarden.
  • Onze servicevoorwaarden overtreden: we herinneren je eraan dat onze servicevoorwaarden onder meer het volgende verbieden: onwaarheden plaatsen en illegaal, bedreigend, intimiderend, hatelijk, racistisch of etnisch beledigend gedrag vertonen. Je kunt onze Servicevoorwaarden hier bekijken.