Verantwoordelijk gebruik van WhatsApp

WhatsApp is ontworpen als een eenvoudige, veilige en betrouwbare manier om mensen berichten te sturen. Berichten zijn altijd privé en onze Servicevoorwaarden zijn bedoeld om ons platform en onze gebruikers veilig te houden. Alle WhatsApp-gebruikers moeten de volgende richtlijnen doornemen om een verantwoordelijk gebruik van WhatsApp te waarborgen.
Best practices
  • Communiceer alleen met bekende contacten: Stuur alleen berichten naar mensen die eerst contact met je hebben opgenomen of die je hebben gevraagd om contact met hen op te nemen via WhatsApp. Je kunt contacten het beste je telefoonnummer geven, zodat zij jou eerst een bericht kunnen sturen.
  • Vraag toestemming en respecteer grenzen: Vraag toestemming aan je contacten voordat je ze aan een groep toevoegt. Als je iemand aan een groep toevoegt en diegene verlaat de groep weer, respecteer dan dat besluit.
  • Gebruik de beheerfuncties voor groepen: We hebben voor WhatsApp-groepen de instelling ‘Alleen beheerders’ gecreëerd. Als je een beheerder bent, kun je bepalen of alle deelnemers of alleen groepsbeheerders berichten kunnen sturen in de groep. Deze functie kan helpen om het aantal ongewenste berichten in groepen te verminderen. Meer informatie over het veranderen van groepsbeheerinstellingen voor Android, iPhone, KaiOS of Web en Desktop.
  • Denk na voordat je berichten doorstuurt: We hebben een label gemaakt voor alle doorgestuurde berichten en hebben het aantal keren dat je een bericht kunt doorsturen beperkt, zodat gebruikers eerst nadenken voordat ze iets doorsturen. Als je niet zeker weet of iets waar is of als je niet weet wie het bericht heeft geschreven, stuur het dan niet door. Meer informatie over het voorkomen van de verspreiding van desinformatie vind je in dit artikel.
Wat te vermijden
Je account kan worden geschorst in de volgende situaties:
  • Ongewenste berichten: Als een gebruiker je vraagt om geen berichten meer te sturen, dien je de gebruiker uit je adresboek te verwijderen en geen contact meer op te nemen met die persoon.
  • Automatische berichten of massaberichten: Stuur geen massaberichten of automatische berichten en start geen automatische oproepen via WhatsApp. WhatsApp maakt gebruik van zowel machine learning-technologie als meldingen van gebruikers om accounts die ongewenste berichten versturen op te sporen en te schorsen. Maak ook geen accounts of groepen op ongeautoriseerde of geautomatiseerde manieren en gebruik geen aangepaste versies van WhatsApp. Meer informatie over de manier waarop WhatsApp misbruik van geautomatiseerde berichten en massaberichten voorkomt, vind je in dit whitepaper.
  • Gebruik van andermans contactenlijsten: Deel nooit telefoonnummers zonder toestemming en gebruik geen gegevens die zijn verkregen via illegale bronnen om berichten te sturen naar WhatsApp-gebruikers of hen aan groepen toe te voegen.
  • Overmatig gebruik van verzendlijsten: Berichten die zijn verzonden via een verzendlijst worden alleen ontvangen als gebruikers je telefoonnummer aan hun contactenlijst hebben toegevoegd. Onthoud dat het regelmatig gebruik van verzendlijsten ervoor kan zorgen dat mensen je rapporteren. We schorsen accounts die meerdere keren worden gerapporteerd.
  • Persoonsgegevens verzamelen: Voorkom dat je op grote schaal gegevens uit WhatsApp verzamelt, via geautomatiseerde of handmatige tools, voor niet-toegestane doeleinden. Het op deze manier verzamelen van gebruikersinformatie, zoals telefoonnummers, profielfoto's en statussen uit WhatsApp, is een overtreding van onze Servicevoorwaarden.
  • Schending van onze Servicevoorwaarden: Ter herinnering, onze Servicevoorwaarden verbieden onder meer het publiceren van onwaarheden en illegaal, dreigend, intimiderend, hatelijk en racistisch of etnisch beledigend gedrag. Bekijk hier onze Servicevoorwaarden.